Nodarbības un kursi

Kopīgi veidota izstāde kā mākslas mācīšanās praksePiektdiena, 30. Novembris 2018, 10:00 - 15:00
Tālākizglītības seminārs (6 akadēmiskās stundas) mākslas pedagogiem piektdien, 30. novembrī plkst. 10.00 - 15.00.

Katrā mākslas stundā top bērnu radīti vizuāli darbi. Uzskatot, ka darbi nav mācīšanās mērķis, tomēr jāatzīst, ka tie ir būtiska mācību sastāvdaļa, it īpaši, ja tie tiek aplūkoti neikdienišķā kontekstā - izstādē.

Izstādes ir dažādas - nereti skolas vadība vēlas, lai nebūtu “tukšas” sienas, citreiz izstāde saistīta ar kādu konkrētu notikumu - svētkiem vai konkursu. Skolotājam šādu izstāžu veidošana ir papildus darbs, kas turklāt ne vienmēr rada patiesu interesi pašos darbu autoros.

Seminārā dalīsimies pieredzē par izstāžu veidošanas praksi, kurā iniciatīva un atbildība tiek uzticēta audzēkņiem, kā rezultātā izstāde no pirmās sarunas par to, ka “vajadzētu kaut ko sarīkot” līdz pat atsauksmju apkopošanai un izvērtēšanai pēc izstādes, kļūst par jēgpilnu mākslas mācīšanās pieredzi gan skolēniem, gan skolotājiem, gan arī izstādes apmeklētājiem. TRĪS KRĀSĀS lielākā daļa mācību uzdevumu ir pētniecībā balstīti eksperimenti bez paredzamiem rezultātiem, tie nereti materializējas ne īpaši ērti eksponējamos darbos, tāpēc mums izstāžu veidošana ir patiesi radošiem izaicinājumiem pilna jaunrade.

Aplūkosim izstādes tapšanas konkrētus posmus un dalīsimies ar pieredzi, kā TRĪS KRĀSU audzēkņi, kuru vecuma grupa ir no 5 līdz 15 gadiem, iesaistās katrā no tiem. Kur ir potenciāli riskantās vietas, kā pedagogam iesaistīties un palīdzēt procesam virzīties tālāk, neatņemot skolēniem iniciatīvu un jaunrades prieku. Iepazīstināsim ar daudzveidīgu vizuālo materiālu no TRĪS KRĀSĀS tapušajām izstādēm “Sarkanie krēsli”, “Punduri, milži un miglāji” un “Šausmīgs gadījums”, kā arī ļausim ieskatīties to “virtuves” pusē - tapšanas gaitā.

Arī skolotāja loma izstāžu veidošanā ir ļoti nozīmīga, dalīsimies pieredzē ar ieteikumiem, kā un no kā praktiski “uzbūvēt” labu izstādi, un arī - kā nodrošināt izstādes publicitāti, izmantojot mākslas praksē ierastās metodes.

Semināru vadīs Ilze Kupča un Ilze Vītola, kuras Mākslas izglītības centrā TRĪS KRĀSAS jau piekto gadu vada interešu izglītības nodarbības mākslā uz dizainā 5-15 gadus veciem bērniem.

Šī ir A līmeņa pedagogu profesionālās pilnveides programma, kas ir saskaņota ar Rīgas izglītības un informācijas metodisko centru.Atrašanās vieta Mākslas izglītības centrs TRĪS KRĀSAS, Miera iela 15/1, Rīga